tirsdag den 7. juni 2011

Brug olie frem for smør når du bager

  • Skift smør og margarine ud med olie når du bager,  da der er meget sundere

Fedt er en vigtig del af kosten, men det er mængden og typen af fedt, der har en afgørende betydning for risikoen for udvikling af hjertekarsygdomme.

Fedt inddeles i mættet og umættet fedt. Det mættede fedt er hårdt i køleskabet og det umættede fedt er blødt eller flydende. Spis mindst af det mættede og mest af det umættede.

Mættet fedt hæver kolesteroltallet og fremmer åreforkalkning og blodpropper. Der er flest mættede fedtsyrer i animalske produkter som mejeriprodukter, okse- og svinefedt.

Umættet fedt nedsætter kolesteroltallet og modvirker åreforkalkning og blodpropper. Umættet fedt inddeles yderligere i enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer. Der er flest umættede fedtsyrer i flydende planteolier. Rapsolie og olivenolie er rige på enkeltumættede fedtsyrer og vindruekerneolie, solsikkeolie og sojaolie er rige på flerumættede fedtsyrer. Rapsolie er også rig på omega-3 fedtsyre, som er en flerumættet fedtsyre der nedsætter risikoen for blodprop i hjertet. Rapsolie er samtidig det fedtstof, der indeholder mindst mættet fedt.

Læs mere på:
www.hjerteforeningen.dk