søndag den 18. september 2011

Kartoffelbrød

5 dl. vand
1 spsk. salt
15 g. gær
140 g. durum mel
600 g. hvid hvede
2 stk. mellemstørrelse bage kartofler, revet hvor det meste af væsken er presset fra.
Evt. 20 g. HUSK, loppefrøskaller + 1 dl. vand ekstra. HUSK er med til at gøre brødet mere fiberrigt og svampet.
  1. Opløs gæret i vandet, tilsæt salt og HUSK og rør godt.
  2. Tilsæt durummel, revet kartofler og så hvedemelet lidt af gangen. Obs. tilsæt nødvendigvis ikke alt hvedemelet. Dejen må ikke bliver for tør og fast, den skal være en smule klisteret men samlet. Den skal kunne æltes på køkkenbordet, men samtidig klistre godt til fingerene. Tilsæt evt. lidt mere mel når du ælter dejen på bordet. Ælt i ca. 10 minutter.
  3. Kom dejen op i en skål, kør en våd hånd over dejen og tildæk med et opvredet viskestykke. Lad dejen hæve natten over i køleskabet, eller i mindst 8 timer.
  4. Tænd ovnen på 250 grader, når ovnen er forvarmet, kom så dejen på en varmplade med bagepapir eller mel og drys lidt durummel på toppen (se om du kan få dejen ud af skålen uden at røre for meget ved den, brug evt. en dejskraber til at løsne den i siderene). Bag i 10 minutter ved 250 grader. Skru derefter ned på 190 grader og bag i 40-65 minutter. Sæt en skål med vand ind sammen med brødet (det giver brødet en sprød skorpe).