tirsdag den 3. december 2013

Flæskesteg i ovnen i en gryde*

kampsteg ca. 2 kg.
1 jule hvidtøl
6 laubærblade
1 spsk. hele neliker
2 allehånde frø
1 tsk. stjerneanisfrø
5 løg
1 fed hvidløg
2 tsk. tørret timian
2 stk. enebær frø
salt
2 dl. vand

  1. Skræl løgene, halver dem og kom dem i bunden af en støbejernsgryde. De skal bruges som en bund som stegen skal ligge på.
  2. Kom alle krydderierne og juleøllet op i gryden (undtagen vand og salt).
  3. Skær ridserne efter i sværet, gnid dem godt med salt og kom stegen op i gryden, så den hviler på løgene.
  4. Kom låg på gryden og steg den i ovnen i 2 timer ved 175 grader varmluft med bundvarme, hvorefter låget tages af, tilsæt 2 dl. vand og steg stegen videre i 30 minutter uden låg.
  5. Sigt saften fra over i en mindre gryde til at lave sovs af.
  6. Giv den evt. lidt gril derefter for at få sværene dejlige sprøde. Hold godt øje med sværene, hvis du giver den gril, så den ikke brænder på. Så snart sværne er begyndt at boble op, er de ved at være klar.

Sovs:
1 dl fløde
smag til med boullion eller fong
sovsejævner (Maizena)

  1. Kog væden op stegen har stegt i og tilsæt fløde og jævner, hvorefter der smages til med peber og bouillon.
Ved at stege stegen i en gryde, gør det stegen dejlig mør og holder på saften, samt giver stegen en dejlig smag af alle de krydderier den bliver stegt i.