mandag den 12. november 2012

Rabarbertrifli

ca. 4 stk.

Rabarberkompot:
1 kg rabarber
1 tsk stødt kardemomme
2 tsk kanel
1 stk vaniljestang, skrab kornene ud og bland dem med lidt sukker
1 dl hyldeblomst koncentrat
225 g sukker
  1. Vask rabarberne og skær dem i 1-2 cm stykker og bland dem med sukkeret.
  2. Kom rabarberne, hyldeblomstsaft, kardemomme, kanel, vaniljekorn og -stang op i gryden og lad det trække i ca. 30 minutter.
  3. Tænd for kogepladen og lad rabarberne få et hurtigt opkog, hvorefter pladen slukkes, men lad gryden stå på den varme plade og trække i ca 30 minutter.
  4. Kom kompotten på forkogte og atamon skyllet glas.
  5. Er super at bruge resten til at komme på yoghurten.

Makroner:
1/2 vaniljestang
125 g. flormelis
125 g. mandelmel, mandler blendet fint i en blender
65 g. æggehvider
20 g. af din yndlingsmarmelade
  1. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og bland dem med lidt mandelmel.
  2. Bland vaniljekorn med mandelmel, flormelis og æggehvider i en skål og rør godt.
  3. Tilsæt marmeladen og rør det til en ensartet masse og kom det i en sprøjtepose.
  4. Forvarm ovnen på 160 grader varmluft.
  5. Sprøjt massen igennem en sprøjtepose med en 10 mm-tylle.
  6. Sprøjt massen ud på en bageplade med bagepapir i små klatter på størelse med en 5-krone og husk at holde lidt afstand mellem dem, da de flader lidt ud.
  7. Bag dem i ca. 15-20 minutter til de er gennembagt. Lad dem køle helt af på pladen inden du flytter dem. 
  8. Dem der er til overs, opbevares i en lufttætbeholder til kaffen.
Creme Anglaise:
21/2 dl. kaffefløde eller halv mælk og halv alm. fløde
1 stang vanilje
3 æggeblommer
25 g. sukker
  1. Kom fløde eller mælk og fløde i en lille gryde og flæk vaniljestang og skrab kornene fri og kom korn og stang i gryden også. Bring det hele tæt på kogepunktet.
  2. Pisk æggeblommer med sukker til det er en ensartet masse.
  3. Hæld lidt af den varme fløde i æggemassen og rør, hvorefter æggemassen kommes i gryden med fløden.
  4. Lad cremen blive tyk under konstant omrøring over svag varme, til den rammer ca. 85 grader.
  5. Tag cremen straks af varmen og si og afkøl den, hvorefter den kommes i en lufttætbeholder og opbevares på køl, til den skal bruges. 
  6. Hvis man laver cremen dagen før, bliver den dejlig cremet og tyk.
Anretning:
  1. Kom først et lag kompot i bunden af glasset, efterfulgt af 2-3 makroner der er let knust, som toppes af med lidt crem. Gentag dette til glasset er næsten fuld.
Brug evt. lidt hakket nødder til pynt.