mandag den 11. februar 2013

Verdens bedste brød i en gryde*

7 1/2 dl. vand (51/2 dl.)
5 dl. grovmel (4 dl.)
8 dl. hvedemel (6 dl.)
3 tsk. havsalt (2 tsk.)
8 g. gær (5 g.)
evt. kerner efter eget valg
Opskriften er til en oval gryde på 31 cm. på 6,3 l. (tallene i () er til en gryde på 24 cm, på ca. 4, 3 l.)
  1. Rør gær og vand sammen. 
  2. Tilsæt salt, mel og kerner og rør rundt med en grydeske. Dejen skal være meget lind og våd. 
  3. Sæt dejen til hævning natten over eller gerne i minimum 12 timer. 
  4. Hæld dejen ud på et bord drysset med rigeligt mel og fold den et par gange. 
  5. Sæt gerne dejen til hævning igen i et par timer i skålen. 
  6. Sæt gryden på en rist i ovnen og tænd på 250°C. Når ovnen og gryden er varm, drysses der mel i bunden af gryden. Brug helst grovmel eller havregryn, som ikke brænder så nemt fast som hvedemel. 
  7. Hæld den linde dej direkte fra skålen og ned i den varme gryde. Dejen syder, når den rammer den varme støbejernsgryde. 
  8. Bag brødet i ovnen i 45 minutter med låget på. Bag derefter brødet i 15 minutter uden låg ved 230 grader for at få den fantastiske, sprøde skorpe. Bruger du en gryde på 24 c. skal brødet ca. bage i 30 minutter med låg ved 250 grader og 15 minutter uden låg ved 230 grader.