tirsdag den 23. august 2011

River Cottage brød

Denne opskrift er fra programmet River Cottage og er super nemt og lækkert. Jeg har dog tilføjet lidt til opskriften, som fint kan undlades. Læs mere fra programmet her.

2 stk. runde brød.

1 kg. mel efter eget valg, dog ikke 100% rugmel.
10g. gær
15g. salt
7 dl. lunken vand
20g. HUSK, loppefrøskalder, (kan undlades, men tilsæt så en dl. vand mindre.) HUSK er med til at gøre brødet mere svampet og tilsætter extra fiber til brødet.
1/2 dl. olie (kan fint undlades). Halvdelen til at komme i dejen og halvdelen til at smøre på dejen.

  1. Opløs gær i vand sammen med saltet. Tilsæt HUSK og evt. olie og rør. Tilsæt mel lidt af gange, og ælt til det hele bliver en ensartet dej i ca. 10 minutter. Dejen kan godt virke som om den vil smuldre lidt, men her gælder det bare om at ælte igennem. evt. tilføje lidt extra vand, hvis det ikke hjælper med at ælte i ca. 10 minutter.
  2. Form dejen som en kugle og kom den i en skål, hvorefter dejen glattes med olie. Lad hæve et lunt sted 1 1/2 time.
  3. Pres let luften ud af dejen og del dejen i to lige store portioner. Form dejen til to kugler og lad dem hæve under et fugtigt viskestykke i ca. 40 minutter.
  4. Lav 3 snit i brødet med en skarp kniv, dette er med til dejen hæver lidt extra og ser pænt ud. Kom dejen på en varmbageplade med bagepapir i en forvarmet ovn på 250 grader og bag i 10 minutter. Sænk derefter temperaturen til 190 grader og bag yderlig i 30 minutter.
Jeg laver ofte brødet med 50% hvid hvedemel og 50% grahams mel.

Tips: For at gøre brødet mere sprødt, sæt en skål med vand ind i ovnen sammen med brødet og stæng brødet med lidt vand under bagning.
Tilsæt evt. et par dl. kerner. Eller måske oliven stykker eller soltørrettomater, det er kun fantasien der sætter grænsen.