torsdag den 26. januar 2012

Koldhævet hvedebrød

1 stk. brød

4 dl. kold vand
5 g. gær
1/2 dl. surdej eller yoghurt naturel
15 g. havsalt
100g. grahamsmel
600 g. hvid hvedemel
Lidt rapsolie

  • Dag 1
  1. Kom koldt vand i en skål og rør gæren ud i det. 
  2. Tilsæt surdejen og salt og rør, hvorefter grahamsmel og hvedemel æltes godt sammen til dejen bliver glat og smidig. Bruger du en rørmaskine, så tager det ca. 10 minutter, ellers tager det med håndkræft ved at ælte dejen på køkkenbordet, ca. 15 minutter.
  3. Kom dejen i en plastikskål smurt med rapsolie og dæk den med husholdningsfilm og sæt den i køleskabet til dagen efter.
  • Dag 2
  1. Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den som et brød. Lad dejen hæve et lunt sted tildækket et par timer.
  2. Forvarm en ovn på 250 grader i ca. 20 minutter med en bageplade eller bagesten inde i ovnen.
  3. Tage bagepladen/stenen ud og drys lidt mel på den, kom dejen der på og bag brødet i ca. 30-40 minutter, hvorefter det afkøles på en bagerist.
Jeg kan godt finde på at komme en tsk. chilipasta i, inden jeg rør melet i, hvis jeg skal bruge brødet til madbrød, samt at bruge citronolie til at smøre skålen med.