mandag den 16. december 2013

Risalamande

180 g. grødris
2 dl. vand
1 l. mælk
3 vaniljestænger (2 af dem til at koge med grøden og en til flødeskummen)
1/2 l. piskefløde
50 g. flormelis
300 g. smuttede mandler og hakket i grove og fine stykker

  1. Kom vandet i en tykbundetgryde og bring det i kog. Tilsæt risen og rør det godt rundt. Lad det småsimre et par minutter mens der røres inden mælken og vaniljestang tilsættes. 
  2. Kom låg på gryden og lad det simre i 50-60 minutter. Husk at røre i gryden en del gange; specielt i starten, så risene ikke brænder fast i bunden. Alt mælken skal være opsuget af risen.
  3. Når risene har kogt og er færdige, køles de af i gryden eller i en skål, inden de kommes i køleskabet natten over.
  4. Hæld kogende vand over mandlerne og lad dem trække lidt, hvorefter de smuttes for skrællen og derefter hakkes i grove og mindre grove stykker. HUSK at tage en mandel fra til at komme i når Risalamanden er færdig.
  5. Pisk fløden til let skum. Lige inden fløden bliver til let skum, kommes vaniljekorn og sigtet flormelis i fløden, hvorefter den piskes færdig.
  6. Vend de hakkede mandler i skummet og kom halvdelen af det i den kolde risengrød, som lige er blevet rørt rundt et par gange inden skummet tilsættes. Vend derefter risengrøden i det sidste skum. Smag til med evt. mere vanilje og flormelis (ved at man sigter flormelis i undgår man klumper).
  7. Kom film over skålen og lad den trække en time eller mere inden den serveres.
Serveres med varm kirsebærsovs.

I min familie kommer vi altid mandler i, hvor nogle er næsten hele så man tror man har fået mandlen og nogle der er i mindre stykker. Vi kommer altid tre hele mandler i, i tre forskellige størrelser, så hvis man har fået mandlen, er det ikke sikkert man har vundet, medmindre man har fået den største. Dermed er der også en større change for, at der er én der får en mandel, selv hvis man ikke tømmer hele skålen for risalamande.