søndag den 10. juli 2011

Risotto

ca. 4 personer

Basisopskrift:
1 spsk. olie
400g. risotto ris
2 1/2 dl. lys Vermount eller hvidvin
3 stk. løg finthakket
200g. revet parmasan ost
1 l. fond, gerne med lidt kræftig smag
125g. smør
frisk kværnet peber og lidt havsalt

Fyld: vælg ikke for mangle slags fyld...evt 2-3slags + 1-2 kryderurter
evt.
250g svampe
2-3 dl ærter
10-12 skiver parmaskinke
500g rejer
150g gedeost
100g hakket mandler uden skal
1 bundtfinthakket basilikum
1 bundt fint hakket mynte
eller hvad du lige har lyst til...


  1. Varm fonden op i en gryde. Varm derefter olien op i en anden gryde, tilsæt løg og sauter dem i ca 4 min. 
  2. Tilsæt derefter ris og skrue op for varmen. Risen tager hurtig farve, så rør heletiden i gryden. Når risen begynder at blive klare i farven, tilsæt Vermount og forsæt med at rør. (Her vil alkoholen forsvinde, men risen vil opsuge den gode smag.)
  3. Når risen har optaget alt Vermounth så tilsæt den første skefuld (brug en øseske) af en varme fond. Skrue lidt ned for varmen og rør heletiden i gryden, så det ikke brænder på. Så snart risen har opslugt fonden så tilsætte en ny skefuld, indtil der ikke er mere fond og risen er bløde i konsistensen. Risen må gene have lidt "bid" i den. Det tager ca.30 min at røre alt fonden ud i risen.
  4. Når risen er færdig tages den af varmen, smør og ost tilsættes og udrøres i risen og smag til med salt og peber. Læg nu låg på og lad risen trække i ca 2min. Tilsæt de øvrig ingredienserne du ønsker, hvis du ønsker nogle. Rør nu i ca 2 min og severe straks mens retten der dejlig varm og cremet.
Hvis der ikke er tilsat kød i retten så severe evt.  kød ved siden af. Er der tilsat kød til retten så kan det evt. serveres med brød.