tirsdag den 29. januar 2013

Grydebrød med fuldkorn og øl

5 dl vand
3 dl yoghurt
1/2 hvidt øl
10 g. gær
30 g. salt
400 g. fuldkornshvede
800 g. hvedemel
evt. en meget fint revet æble, uden skal
1 spsk. honning
En støbejernsgryde, obs. der må ikke være plastik på låg eller håndtag, da de så ikke kan tåle at komme i ovnen.
  1. Udrør gæret i vandet, hvorefter yoghurt, honning og øl tilsættes.
  2. Kom de andre ingredienser i og rør sammen til en tyk grød i en stor skål. Dejen må maksimalt fylde halvdelen, da dejen vokser meget. Hvis den er for tynd, så kom lidt mere mel i.
  3. Dæk skålen med film eller en badehætte (en af dem man får, når man bor på hotel).
  4. Lad dejen hæve ved stuetemperatur i 12-18 timer.
  5. Forvarm ovn og støbejernsgryde (str. 31 cm 6,3 L oval) ved 250 grader i ca. 20 minutter.
  6. Tag gryden ud af ovnen og kom fuldkornsmel i bunden af gryden inden dejen hældes i. Kom låg på og bag dejen i 60 minutter ved 250 grader og tag derefter låget af og bag det yderlig 30 minutter ved 225 grader.
  7. Når brødet er færdigt hældes det ud og køles af på en bagerist. Det er vigtigt at brødet får lov til at hvile 20 min, inden du spiser af det, ellers vil det være klistret at spise og smage ubagt.
Bruger man en gryde på 24 cm, er der nok dej til to brød i denne opskrift, og brødet skal kun bages i 30 minutter ved 250 grader efterfulgt af 15 minutter ved 225 grader uden låg.