tirsdag den 27. marts 2012

Havrebrød

1 stk. brød

5 1/2  dl. koldt vand

3/4 dl. surdej
250 g. havregryn
250 g. hvedemel
15 g. havsalt
1 stk. brødform

Dag 1:
  1. Hæld det kolde vand i en skål og rør gæren ud i vandet, inden surdejen tilsættes. 
  2. Tilsæt så havregryn, mel og salt og ælt til dejen slipper skålen, ca 15 minutter. Det er bedst at bruge en rørmaskine eller en elpisker. Dejen skal ikke være for fast, men må heller ikke være for flydende. Hvis dejen bliver for fast tilsæt 1/2 dl. vand mere og ælt i yderlig 5 minutter, så vandent bliver arbejdet godt ind i dejen.
  3. Kom dejen i en skål smurt med raps olie og dæk skålen med film og stil den på køl i ca. 24 timer.
Dag 2:
  1. Kom dejen op i en brødform smurt med smør eller olie. 
  2. Stil den til hævning på køkkenbordet i ca. 2-3 timer.
  3. Bag brødet i en forvarm ovn på 200 grader i ca. 95 minutter. 
  4. Når brødet er bagt, tages det ud af formen og afkøles på en rist.